Zoeken door alles

U kunt met ons chatten op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 12:30 uur.

Misschien wordt uw vraag ook beantwoord in onze Veel gestelde vragen

Zoeken door alles

Cursus Onderzoek naar huizen en bewoners

Leer uw eigen onderzoek opzetten

   Fotonummer WAT001013108
Cursus uitgesteld
  Update: De cursus wordt voorlopig uitgesteld in verband met de coronamaatregelen.  

Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van uw huis? Wilt u weten wanneer en door wie het is gebouwd, of een plattegrond of afbeelding van het huis bewaard is gebleven en wie de vorige eigenaars en bewoners waren, dan is de cursus Onderzoek naar huizen en bewoners net iets voor u. 

In deze cursus leren de deelnemers onderzoek te doen naar huizen en bewoners in de regio Waterland. Het gaat daarbij om bronnen die voornamelijk bij het Waterlands Archief te vinden zijn. 

De cursus is heel praktisch van opzet. Aan de hand van werkmateriaal worden gezamenlijk archiefbronnen getranscribeerd. Daarna volgen opdrachten die de cursisten met behulp van eigen meegebrachte laptop of studiezaalcomputer maken. Op deze manier leren de cursisten de opgedane kennis direct in praktijk te brengen.

Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen zijn: kadaster, bouwvergunningendossiers, bevolkingsregisters, doop-, trouw- en begrafenisregisters, kranten, beeldcollectie Waterlands Archief, notariële en rechtelijke archieven. 

De docent van deze cursus, Jack Otsen, is gepensioneerd docent geschiedenis en doet al vele jaren onderzoek in het Waterlands Archief. Hij heeft menig historische publicatie op zijn naam staan, waaronder als meest recente het boek Een huis op de Bierkade. Bewoningsgeschiedenis van een monument.

Lessen: 4
Data: 5, 12, 19 en 26 maart 2021
Tijd: vrijdagmiddag 14.00-16.00 uur
Plaats: Waterlands Archief
Lesgeld: € 42,50
Deelnemers:  maximaal 8


Info en aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.