Zoeken door alles
Zoeken door alles

Bronnen over WOII online

In het Digitaal Geschiedenislokaal De door het verzet verborgen bevolkingsregisters van Wormer en Jisp, 1944 (Fotonummer WAT003004658)Waterland (www.geschiedenislokaalwaterland.nl) staan inmiddels enkele tientallen bronnen over de Tweede Wereldoolog, allemaal afkomstig uit de archieven en collecties van het Waterlands Archief.

Dit digitale bronnenplatform is primair bestemd voor het voortgezet onderwijs, maar natuurlijk ook het van belang voor andere geïnteresseerden. Lees en bekijk bronnen over bijvoorbeeld de Jodenvervolging, radiodistributie, het verzet en de hongerwinter. Maar ook over dwangarbeider Piet Grandiek uit Wormer, of zijn plaatsgenoot, verzetsstrijder Jan Kuijper. Raadpleeg bronnen over slachtoffers, voedseldistributie en de aanwezigheid van Duitsers in onze omgeving. En natuurlijk: de bevrijding en bevrijdingsfeesten! 

 

Stap direct het geschiedenislokaal binnen   

Brandende olietanks in de haven van Amsterdam, gezien vanuit Landsmeer (Fotonummer WAT001001916)   Bevel voor de arbeidsinzet Archiefnummer 1474 - Inventarisnummer 6.1