Zoeken door alles
Zoeken door alles

Marktmeestershuisje verplaatst

Waterlands Archief levert bouwtekeningen  

Bouwtekening van het marktmeestershuisje uit 1910 (Archief 0638 - inv.nr. 717)

Het marktmeestershuisje op de hoek van de Koemarkt in Purmerend, daterend uit 1910, is een gemeentelijk monument. Het moest wijken voor nieuwbouw, en werd op 12 juli j.l. in zijn geheel verplaatst. Het complete huisje werd op een betonnen plaat gezet en verplaatst naar een andere hoek van de Koemarkt. 

Het Waterlands Archief bewaart de archieven van de gemeenten in de regio, en zo ook de originele bouwtekeningen van dit marktmeestershuisje. De tekeningen waren essentieel in de voorbereiding van de spectaculaire verhuizing. 

Derde gebouw dat in zijn geheel wordt verplaatst in Purmerend
Het is niet de eerste keer dat er een gebouw in zijn geheel wordt verplaatst in Purmerend. In 1979 werd het karakteristieke Houten Huis van de familie Brantjes aan de Purmersteenweg in z’n geheel naar het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum vervoerd. Het opzienbarende vervoer ging deels over de weg en deels over het water. 

Maar ook in de 17e eeuw wist men al hoe men huizen moest verplaatsen. In 1633 werd besloten de markt van Purmerend, de huidige Kaasmarkt, te vergroten, omdat het plein te klein werd voor de toenemende aanvoer van marktwaar. Toen stond het stadhuis van Purmerend, gebouwd in 1591, danig in de weg. Daarom werd het stadhuis losgemaakt van zijn fundamenten en met vijzels ongeveer 15 meter achteruit gezet. Het doet nu dienst als museum.

Bronvermelding
Bouwtekening en bestek en voorwaarden in het bouwvergunningendossier: Waterlands Archief, Toegang 0638 Gemeente Purmerend Bouwvergunningen, 1817-1929, inventarisnummer 717.

Het marktmeerstershuisje op z'n nieuwe plek