Zoeken door alles
Zoeken door alles

Middag vol genealogie was een succes

CBG was te gast bij Waterlands Archief             

Hoe kan ons DNA helpen bij voorouderonderzoek? Dit was één van de vragen die werden behandeld tijdens de themadag 'Genealogie in de buurt', georganiseerd door het CBG, Centrum voor familiegeschiedenis, en het Waterlands Archief op zaterdag 6 april j.l.

Het was een drukbezochte middag: alle 75 beschikbare kaartjes waren op voorhand al verkocht. Jaap Zomerdijk uit De Rijp vertelde hoe DNA-onderzoek aan de hand van wangslijmvlies bevestigde dat twee familietakken Zomerdijk, die aan de hand van onderzoek in de archieven niet aan elkaar verwant leken, tóch aan elkaar verbonden bleken te zijn. Ook was er een lezing van Rob van Drie van het CBG over de verschillende soorten DNA-tests, die door diverse (Amerikaanse) bedrijven worden aangeboden.

Daarna konden bezoekers de informatiemarkt bezoeken waarop verschillende genealogische en historische verenigingen hun kennis aanboden.

Tijdens de parallelsessies konden bezoekers kiezen uit het volgen van verschillende presentaties (o.a. over WieWasWie en Verborgen verleden), een workshop Familiegeschiedenis schrijven, of een rondleiding door de depots van het archief, waarbij verschillende bijzondere genealogische bronnen getoond werden.

Met een borrel en vele informele gesprekken tot slot was het een hele leerzame en inspirerende middag. Voor vele bezoekers een reden om (weer) vol energie in het onderzoek naar hun voorouders te duiken. En daar helpt het Waterlands Archief ook graag bij!

Lees een uitgebreider verslag bij het CBG