Zoeken door alles
Zoeken door alles

Waterlands Archief ontvangt prof. dr. Emile Schrijver

Lezing over joodse boekcultuur voor het 'Goede doel'!

Op 23 oktober a.s. geeft prof. dr. Emile Schrijver een benefietlezing in het Waterlands Archief in Purmerend onder de titel:
‘Joodse boekcultuur na de uitvinding van de boekdrukkunst’.

Het Waterlands Archief bezit het archief van de voormalige joodse (ring)synagoge uit Edam. Het bestaat o.a. uit een protokolboek (1779-1886), begraafregister en reglement. Het protokolboek is in 2013 gedigitaliseerd en is raadpleegbaar via de website van het Waterlands Archief: bekijk het hier. Ruim de helft van het protokolboek is geschreven in een combinatie van Jiddisch en Hebreeuws in Asjkenazisch cursief. Een handschrift dat moeilijk leesbaar is als je het Jiddisch of Hebreeuws niet machtig bent. 

Om het protokolboek beter toegankelijk te maken voor onderzoek is het Waterlands Archief in 2019 een co-creatie project gestart met o.a. Joodse Scholengemeenschap Maimonides. Om het publiek achtergrondinformatie te verschaffen over de boekcultuur waarbinnen het protokolboek valt, heeft het Waterlands Archief prof. dr. Emile Schrijver uitgenodigd om er over te vertellen.

Joodse boekcultuur
Men is van nature geneigd te denken dat na de uitvinding van de boekdrukkunst het schrijven van complete boeken wel snel zal zijn opgehouden. Niets is echter minder waar, zeker in de joodse schrijftraditie, waarin groot belang wordt toegekend aan handgeschreven teksten. In deze voordracht zal de spreker ingaan op de enorme variatie aan handgeschreven bronnen die zijn overgeleverd, tot in de negentiende eeuw aan toe: boeken in vele talen en schriften, geïllustreerde en verluchte handschriften, vooral uit de achttiende eeuw, boekrollen in alle soorten en maten en alle mogelijke archiefstukken, meestal afkomstig uit oude joodse gemeenten. Er zal ook worden stilgestaan bij de makers van deze boeken: joden en christenen, schrijvers en kunstenaars, geleerden en leken en professionele schrijvers en welwillende amateurs.

Prof. dr Emile Schrijver is algemeen directeur van het Joods Historisch Museum en het Joods Cultureel Kwartier. Hij is daarnaast bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van het joods cultureel erfgoed, in het bijzonder van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij conservator van de wereldberoemde Braginsky Collection of Hebrew Manuscripts and Printed Books in Zürich, Zwitserland. Hij heeft onderwezen en lezingen gegeven aan buitenlandse universiteiten in Europa, Israël en Noord en Zuid-Amerika. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures en voorzitter van het bestuur van de Association of European Jewish Museums. 

Bekijk de boodschap van Emile Schrijver:

   

Datum: woensdag 23 oktober 
Tijd: 18.30 – 20.30 uur
Plaats: Wielingenstraat 75, Purmerend
Kosten: €10,- per persoon

Alle opbrengsten van de lezing komen ten goede aan het co-creatie project!

Aanmelden
Wilt u de lezing bijwonen? Meld u dan aan door €10,- over te maken naar NL75BNGH0285015559 t.n.v. Waterlands Archief, o.v.v. uw naam en : "LEZING 23-10-2019".

Fotoverantwoording:
De foto van Emile Schrijver die verschijnt bij Meer nieuwsberichten op de homepage is van Monique Kooijmans.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Migiza Victoriashoop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.