Zoeken door alles
Zoeken door alles

YouTube kanaal Waterlands Archief toont nu Oosthuizens eigen 'stomme film' uit 1923

 

Kent u onze online films al?

Bijvoorbeeld de unieke filmopnamen uit Oosthuizen uit 1923, geschoten tijdens de jubileumfeesten ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. De film, in een roestig blik, werd vorig jaar aangetroffen in ons depot. Zelf konden we de film (op bioscoopformaat!) niet afspelen. Daarom verzochten we Eye Film Museum de film te onderzoeken. De film bleek wonderwel goed bewaard gebleven en unieke opnames te bevatten!

Op ons verzoek restaureerde Eye de film en bezorgde ons een keurige digitale kopie. Omdat het om een zogenaamde nitraatfilm ging, een onstabiel en brandbaar materiaal, nam Eye het origineel onder haar hoede en borg het veilig op in de zogenoemde nitraatbunker. 

Op het eigen YouTube kanaal van het Waterlands Archief is de korte film nu te bekijken! Ook andere historische filmbeelden uit de regio zijn er te zien. Lang niet alle filmbeelden uit onze collectie mogen (vanwege auteursrechten) online getoond worden. Maar waar het mogelijk is doen wij het graag. 

Vrijwilligers en medewerkers werken aan het digitaliseren en beschrijven van filmbeelden uit de collectie. Er zullen dan ook steeds meer films online verschijnen.

Neem af en toe een kijkje op ons YouTubekanaal!