Zoeken door alles
Zoeken door alles

Wat staat daer? Genezenverklaring

Oefen het lezen van oude handschriften

Jisp met links het hospitaal van de ledezetter Krelis Ploegh
(Fotonummer WAT001021102)

Op de website Wat staat daer (de leuke online oefentool om uw kennis van het oud schrift bij te spijkeren) is weer een nieuwe oefentekst van het Waterlands Archief verschenen. Handig als je oudere archiefstukken wilt leren lezen, want die zijn bijna altijd met de hand geschreven!
De tekst komt uit het Oudrechtelijk Archief (ORA) en is geschreven in 1674.

Ga naar de tekst op watstaatdaer.nl: Genezenverklaring uit Jisp

Genezenverklaring
Waarschijnlijk nodig om weer aan het werk te kunnen gaan, deze genezenverklaring van Jan Tijszoon, opgesteld door de burgemeester van Jisp in 1674. In het Noord-Hollandse Jisp was de familie Ploegher gespecialiseerd in het helen van gebroken ledematen. De patiënten van deze befaamde ‘ledezetters’ kwamen van heinde en ver. Ook Jan Tijszoon, die in dienst van de admiraliteit tijdens een zeeslag in 1673 gewond was geraakt, werd met succes behandeld (Toegangsnummer 0008: ORA Schepenbank te Jisp, inv.nr. 386).

Moeilijkheidsgraad
De nieuwe tekst is een wat moeilijkere dan de voorgaande teksten. Wat te zien is aan het aantal toegekende veren (in dit geval 3). Het is een hele uitdaging! 
Wist u trouwens dat u zelf de moeilijkheidsgraad van de opdracht nog kunt aanpassen? Boven de tekst kunt u kiezen voor niveau 1 (slechts enkele woorden invullen) tot en met 4 (vrije transcriptie). U kunt uw antwoorden direct controleren.

Eerdere teksten die het Waterlands Archief op Wat staat daer plaatste: 
Paasbrief van Cornelis Ploeger uit Broek in Waterland (1765) 
Kalvermarkt verplaatst in Purmerend (1696)
Sokken voor Piet (Wormer, 1944)
Edammer kaas naar Bordeaux (Edam, 1748) 

Klik hier voor de uitleg van www.watstaatdaer.nl

De komende maanden verschijnt regelmatig een nieuwe tekst van het Waterlands Archief op Wat staat daer. Uiteraard zijn ook de teksten van andere archiefdiensten het oefenen waard!
Via de online nieuwsbrief Tijtschrift krijgt u bericht over nieuw geplaatste teksten en andere nieuwtjes op Wat staat daer.