Zoeken door alles

U kunt met ons chatten op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 12:30 uur.

Misschien wordt uw vraag ook beantwoord in onze Veel gestelde vragen

Zoeken door alles

Wat staat daer? Boeren in de Beemster

Oefen het lezen van oude handschriften

Boedelinventaris van een Beemster boer (0712_4343-210)

Op de website Wat staat daer (de leuke online oefentool om uw kennis van het oud schrift bij te spijkeren) is weer een nieuwe oefentekst van het Waterlands Archief verschenen. Handig als je oudere archiefstukken wilt leren lezen, want die zijn bijna altijd met de hand geschreven!
De tekst komt uit het archief 0712 Notarissen ter standplaats Purmerend, 1607-1842, inventarisnummer 4343, aktenr. 210 (0712_4343)

Ga naar de tekst op watstaatdaer.nl: Boeren in de Beemster

Toelichting bij de tekst
In 1758 werd de inventaris opgemaakt van de bezittingen van boerenechtpaar Moerbuijk-Hulstman in de Beemster. Wilt u meer weten over de dieren en de gereedschappen op de boerderij? U vindt het in de boedelinventaris. Er werd in ieder geval ook kaas gemaakt.

Moeilijkheidsgraad
De nieuwe tekst heeft 2 veren, dat betekent niet zo heel moeilijk. U kunt het niveau trouwens zelf nog aanpassen door boven de tekst te kiezen voor niveau 1 (slechts enkele woorden invullen) tot en met 4 (vrije transcriptie). U kunt uw antwoorden direct controleren.

Eerdere teksten die het Waterlands Archief op Wat staat daer plaatste: 
Paasbrief van Cornelis Ploeger uit Broek in Waterland (1765) 
Kalvermarkt verplaatst in Purmerend (1696)
Sokken voor Piet (Wormer, 1944)
Edammer kaas naar Bordeaux (Edam, 1748) 
Genezenverklaring uit Jisp (1674)
Met piek, musket of bijl in Watergang (1672)

Klik hier voor de uitleg van www.watstaatdaer.nl

De komende maanden verschijnt regelmatig een nieuwe tekst van het Waterlands Archief op Wat staat daer. Uiteraard zijn ook de teksten van andere archiefdiensten het oefenen waard!
Via de online nieuwsbrief Tijtschrift krijgt u bericht over nieuw geplaatste teksten en andere nieuwtjes op Wat staat daer.