Zoeken door alles
Zoeken door alles

Naar de anatomische les: Wat staat daer?

Oefen het lezen van oude handschriften

Vonnis uit de criminele rol van Monnickendam (0017_3563)

Op de website Wat staat daer (de leuke online oefentool om uw kennis van het oud schrift bij te spijkeren) is weer een nieuwe oefentekst van het Waterlands Archief verschenen. Handig als je oudere archiefstukken wilt leren lezen, want die zijn bijna altijd met de hand geschreven!
De tekst komt uit het archief 0017 ORA: Schepenbank te Monnickendam, 1579-1811, Criminele rol, 1669-1787, inventarisnummer 3563, folio 103.
Link naar de archiefinventaris

  Ga naar de tekst op watstaatdaer.nl:   Ter beschikking aan de wetenschap  


Toelichting op de tekst
Als veroordeeld misdadiger kon je eindigen op het galgenveld in Monnikendam. Maar het was ook mogelijk dat jouw lichaam naar Leiden vervoerd werd om gebruikt te worden bij de openbare anatomieles van de universiteit. Dat gebeurde ook met Sijmon Corneliszoon Troost, afkomstig van Texel en in 1721 schuldig bevonden aan diverse diefstallen.

Moeilijkheidsgraad
De nieuwe tekst heeft 3 veren, dus een wat pittiger tekst om te lezen. U kunt het niveau trouwens zelf nog aanpassen door boven de tekst te kiezen voor niveau 1 (slechts enkele woorden invullen) tot en met 4 (vrije transcriptie). U kunt uw antwoorden direct controleren.

Eerdere teksten die het Waterlands Archief op Wat staat daer plaatste: 
Paasbrief van Cornelis Ploeger uit Broek in Waterland (1765) 
Kalvermarkt verplaatst in Purmerend (1696)
Sokken voor Piet (Wormer, 1944)
Edammer kaas naar Bordeaux (Edam, 1748) 
Genezenverklaring uit Jisp (1674)
Met piek, musket of bijl in Watergang (1672)
Boeren in de Beemster (1758)

Klik hier voor de uitleg van www.watstaatdaer.nl

De komende maanden verschijnt regelmatig een nieuwe tekst van het Waterlands Archief op Wat staat daer. Uiteraard zijn ook de teksten van andere archiefdiensten het oefenen waard!
Via de online nieuwsbrief Tijtschrift krijgt u bericht over nieuw geplaatste teksten en andere nieuwtjes op Wat staat daer.