Zoeken door alles
Zoeken door alles

Wat staat daer? De spa in de dijk

Oefen het lezen van oude handschriften

Uitsnede uit de kaart van Uitwaterende Sluizen Kennemerland en West-Friesland, 1680 (Beeldbank nr. 33_KA00338)

Op de website Wat staat daer (de leuke online oefentool om uw kennis van het oud schrift bij te spijkeren) is weer een nieuwe oefentekst van het Waterlands Archief verschenen. Handig als je oudere archiefstukken wilt leren lezen, want die zijn bijna altijd met de hand geschreven!

De tekst komt uit het archieftoegang 1013 Hoogheemraadschap Waterland, inventarisnr. 116 Register van spasteking, 1588-1685.
Link naar de archiefinventaris

  Ga naar de tekst op watstaatdaer.nl:    De spa in de dijk  


Toelichting op de tekst
Als boer met land grenzend aan de Waterlandse Zeedijk had je niet makkelijk. Je moest ‘jouw’ stuk dijk onderhouden. Als dat niet meer lukte zat er niets anders op dan de spa in de dijk te steken. Dit was een symbolische handeling in het bijzijn van de dijkgraaf en hoogheemraden van Waterland. Je verloor dan je land. Als je geluk had mocht je in je huis blijven wonen, zoals Neel Meijnerts uit Kinsel bij Durgerdam.

De nieuwe tekst heeft 3 veren, dus een wat pittiger tekst om te lezen. U kunt het niveau trouwens zelf nog aanpassen door boven de tekst te kiezen voor niveau 1 (slechts enkele woorden invullen) tot en met 4 (vrije transcriptie). U kunt uw antwoorden direct controleren.

Eerdere teksten die het Waterlands Archief op Wat staat daer plaatste: 
Paasbrief van Cornelis Ploeger uit Broek in Waterland (1765) 
Kalvermarkt verplaatst in Purmerend (1696)
Sokken voor Piet (Wormer, 1944)
Edammer kaas naar Bordeaux (Edam, 1748) 
Genezenverklaring uit Jisp (1674)
Met piek, musket of bijl in Watergang (1672)
Boeren in de Beemster (1758)
Ter beschikking aan de wetenschap (Monnickendam, 1721)

Klik hier voor de uitleg van www.watstaatdaer.nl

De komende maanden verschijnt regelmatig een nieuwe tekst van het Waterlands Archief op Wat staat daer. Uiteraard zijn ook de teksten van andere archiefdiensten het oefenen waard!
Via de online nieuwsbrief Tijtschrift krijgt u bericht over nieuw geplaatste teksten en andere nieuwtjes op Wat staat daer.