Zoeken door alles
Zoeken door alles

Nieuwe wandelroute: Purmerend in de Tweede Wereldoorlog

Waterland op de kaart uitgebreid


In het kader van het herdenkingsjaar 75 jaar vrijheid heeft het Waterlands Archief een digitale wandelroute ontwikkeld. Hij voert langs 19 plekken in het centrum van Purmerend waaraan een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog kleeft. Over deze plekken en de gebeurtenissen die er plaatsvonden kunt u onderweg lezen.

In april lag de route al helemaal klaar, maar zoals bij zoveel dingen gooide de coronacrisis roet in het eten. Maar nu is het dan zover!

U kunt de historische wandelroute vinden op onze themawebsite Waterland op de kaart. De 19 plekken tijdens de 2 kilometer lange route vertellen niet alleen over grote gebeurtenissen in de periode 1940-1945, maar ook kleinere ‘verhalen’. De route begint en eindigt op de Kaasmarkt bij het Purmerends Museum dat als stadhuis in de oorlog een grote rol speelde. In de route wordt ingegaan op de burgemeesters die aan het roer stonden in de stad. Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld de onderduikgeschiedenis van de Joodse broers Meijer en Simon van der Sluis, de NSB, het verzet en overvallen in de stad, de rol van bijzondere gebouwen zoals De Doele, Villa Clementine en Villa Houtheuvel, de gaarkeuken en beide ziekenhuizen. Maar ook de bevrijding en herdenken komen aan bod.

De wandelroute Tweede Wereldoorlog in centrum Purmerend is te vinden op de volgende website: www.waterlandopdekaart.nl onder Wandel- en fietsroutes. U kunt de route eventueel vooraf pinten.

Villa Clementine ca. 1940

Ook kunt u de route met tablet of mobiel lopen, want er is in een plattegrond voorzien.

Wie (nog) meer wil weten over de oorlog in Purmerend kan op dezelfde website ook kijken bij het thema Tweede Wereldoorlog in Purmerend waarin tientallen bronnen zijn opgenomen.

Of gebruik de volgende links:

Ga naar de route: Wandelroute: Tweede Wereldoorlog in centrum Purmerend

Lees over de bronnen: Tweede Wereldoorlog in Purmerend

Ga naar Waterland op de kaart om rond te kijken wat er nog meer is. U kunt kiezen of u historische of actuele kaarten als onderlaag gebruikt.