Zoeken door alles
Zoeken door alles

Wat staat daer? Een overbelaste organist schrijft

Oefen het lezen van oude handschriften

Op de website Wat staat daer (de leuke online oefentool om uw kennis van het oud schrift bij te spijkeren) is weer een nieuwe oefentekst van het Waterlands Archief verschenen. Handig als je oudere archiefstukken wilt leren lezen, want die zijn bijna altijd met de hand geschreven!

In 2014 maakte het TV-programma Verborgen Verleden opnames bij het Waterlands Archief met Jan des Bouvrie als gast. Een voorouder van Jan des Bouvrie was organist in Monnikendam. Het archiefstuk dat hem toen werd getoond staat nu op Wat staat daer, klaar om getranscribeerd te worden!

De tekst komt uit archieftoegang 0696 Stad Monnickendam 1403-1813, inventarisnummer 17 Vroedschapsresolutiën: Link naar de archiefinventaris

  Ga naar de tekst op watstaatdaer.nl:   Organist te Monnickendam (Jan des Bouvrie)  

 

Toelichting op de tekst
Interieurontwerper Jan des Bouvrie blijkt af te stammen van Jacob Reijnders die in 1762 aangesteld werd als organist te Monnikendam. Tevens was hij ‘klokkenist’, maar ook commissaris van het oude en nieuwe veer in de stad. In 1764 was de maat vol en deed hij bij de magistraat zijn beklag over de hoeveelheid werk en het karige loon. 

Bekijk de uitzending van Verborgen Verleden op NPO Start (alleen met NPO Plus account).

De nieuwe tekst is van een gemiddelde moeilijkheidsgraad, aangegeven met twee veren. U kunt het uzelf makkelijk of moeilijker maken door boven de tekst te kiezen voor niveau 1 (slechts enkele woorden invullen) tot en met 4 (vrije transcriptie). U kunt uw antwoorden direct controleren. 

Jan des Bouvrie in de studiezaal van het Waterlands Archief tijdens de opnames van Verborgen Verleden (2014)


Eerdere teksten die het Waterlands Archief op Wat staat daer plaatste: 
Paasbrief van Cornelis Ploeger uit Broek in Waterland (1765) 
Kalvermarkt verplaatst in Purmerend (1696)
Sokken voor Piet (Wormer, 1944)
Edammer kaas naar Bordeaux (Edam, 1748) 
Genezenverklaring uit Jisp (1674)
Met piek, musket of bijl in Watergang (1672)
Boeren in de Beemster (1758)
Ter beschikking aan de wetenschap (Monnickendam, 1721)
De spa in de dijk (Nieuwendam, 1654)
Watersnood door kinderogen (Purmerend, 1916)

Klik hier voor de uitleg van www.watstaatdaer.nl

De komende maanden verschijnt regelmatig een nieuwe tekst van het Waterlands Archief op Wat staat daer. Uiteraard zijn ook de teksten van andere archiefdiensten het oefenen waard!
Via de online nieuwsbrief Tijtschrift krijgt u bericht over nieuw geplaatste teksten en andere nieuwtjes op Wat staat daer.