Zoeken door alles

U kunt met ons chatten op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 12:30 uur.

Misschien wordt uw vraag ook beantwoord in onze Veel gestelde vragen

Zoeken door alles

Aanwinst: Octrooi voor het Hemmeland

18e eeuws charter verworven

Het Hemmeland-octrooi uit 1726 (fotonummer nog niet bekend)

Onlangs heeft het Waterlands Archief een bijzonder charter verworven. Het is het octooi uit 1726 van de Staten van Holland, uitgegeven voor het Hemmeland, 'Sijnde een poldertje gelegen in de Jurisdictie van Zuijderwoude, buijten de Waterlandsche Zeedijk, digt bij de stad Monnikendam'.  
Voor meer informatie over Polder het Hemmeland: Archiefnummer 1027, klik op Inleiding, klik op Context, klik op Institutionele geschiedenis / Biografie.

Het Waterlands Archief bewaart het archief van Polder Het Hemmeland, 1731-1969  (toegangsnummer 1027), maar daarin was het octrooi niet aanwezig. Bij het Nationaal Archief ligt de minuut (de 'originele' akte), aangezien de Staten van Holland het octrooi hebben opgesteld. Het nu verworven exemplaar was, gezien de tekst op de achterzijde, bestemd voor de 'Dijck-graaf & Heemraaden van Hemmeland'.

Het is goed dat dit stuk is herenigd met het archief waar het bijhoort. En belangrijk dat goede bewaarcondities nu gegaradeerd zijn, en het stuk voor het publiek beschikbaar is. Het is prachtig gerestaureerd en werd onlangs gedigitaliseerd.

Het charter wordt opgenomen in het archief van Polder Het Hemmeland. De hoge-resolutiescan zal daarin ook worden opgenomen, zodat deze online te bekijken wordt.