Zoeken door alles
U kunt met ons chatten:

Op maandag, woensdag en vrijdag van 09:00 tot 12:30 uur
Op dinsdag en donderdag van 09:00 tot 16:00 uur


Misschien wordt uw vraag ook beantwoord in onze Veel gestelde vragen

Zoeken door alles

Van Pest tot Covid-19

Digitale bronnen over ziekte en zorg 

De coronapandemie houdt ons inmiddels ruim een jaar in z’n greep. Nog altijd heeft de ziekte een enorme impact op ons dagelijks leven. Ondanks alle zorgen en voor velen ellende, schrijven we wél met z’n allen geschiedenis. Daarom heeft het Waterlands Archief in Purmerend op het educatieve bronnenplatform www.geschiedenislokaalwaterland.nl twee actuele thema’s ingericht: Coronacrisis in Waterland en Ziekte & zorg.

De meeste bronnen komen uit de collectie van het Waterlands Archief, enkele zijn afkomstig van het Purmerends Museum en van enkele overheidsinstanties.

De website is met name ontwikkeld voor het (middelbaar) onderwijs; de bronnen kunnen worden gebruikt door de docent ter ondersteuning van lessen en door leerlingen voor bijvoorbeeld een werkstuk. Uiteraard zijn andere belangstellenden ook van harte welkom de bronnen te bekijken. Bij eventueel gebruik van bronnen door derden, moet wél vooraf toestemming aan het Waterlands Archief worden gevraagd.

Online lesgeven, Don Boscocollege Volendam
Coronacrisis in Waterland

Na de uitbraak van COVID-19 heeft het Waterlands Archief in de media een oproep gedaan voor materiaal. Met behulp van een deel van de ontvangen foto’s én die, gemaakt door verschillende archiefmedewerkers, wordt het verloop van de coronapandemie in onze omgeving in beeld gebracht. Het thema is nog steeds in ontwikkeling want de crisis is helaas nog niet voorbij. Daarom is nieuw (liefst digitaal) materiaal onverminderd welkom. Dat kan worden gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De voorwaarden zijn hier te vinden.

Ziekte & zorg

De coronapandemie is niet de eerste ziekte die Nederland en ook onze regio heeft getroffen. Door de eeuwen heen hebben verschillende, al dan niet besmettelijke ziektes de Waterlanders geteisterd, denk aan bijvoorbeeld de pest, pokken, cholera, tyfus en tbc. Daarom is een afzonderlijk thema Ziekte & zorg gemaakt met daarin enkele tientallen bronnen uit verschillende plaatsen in het werkgebied van het Waterlands Archief.

    Ga naar Geschiedenislokaal Waterland