Zoeken door alles
U kunt met ons chatten:

Op maandag, woensdag en vrijdag van 09:00 tot 12:30 uur
Op dinsdag en donderdag van 09:00 tot 16:00 uur


Misschien wordt uw vraag ook beantwoord in onze Veel gestelde vragen

Zoeken door alles

Scriptie over vakanties Noord-Ierse kinderen in Waterland

na onderzoek in o.a. het Waterlands Archief

Noord-Ierse kinderen op onvergetelijke vakantie
(fotonr. WAT003000318)

Wij ontvingen voor onze bibliotheek de scriptie Bringing Niertjes to the Netherlands. Dutch Community Holidays for the Northern Irish during the Troubles van Nusi Cornelissen. 

Nusi Cornelissen deed als afronding van haar studie onderzoek naar de achtergrond en omvang van de vakanties voor Noord-Ierse kinderen in Nederland in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dankzij de kerkelijke ontzuiling in Nederland was het mogelijk voor de Nederlandse Protestantenbond en anderen om de Stichting Hulp Noord-Ierland op te richten. Het doel was om Katholieke en Protestante kinderen met elkaar in contact te brengen en zo wederzijds begrip te kweken en het vredesproces te bevorderen. Centraal stond de vraag of deze inspanningen ook effect hadden.

De bronnen die Cornelissen voor haar onderzoek gebruikte waren kranten, interviews met gastouders, voormalige jeugdwerkers en onderwijzers en archieven zoals van de Stichting Hulp Noord-Ierland en de archieven van plaatselijke afdelingen. Ook deed zij onderzoek bij het Waterlands Archief, in het bijzonder in het archief 1456 Stichting Purmerend Helpt Noord-Ierse Kinderen. Door toedoen van deze stichting konden 160 Noord-Ierse kinderen met 16 begeleiders in de jaren 1978-1980 in Purmerend samen vakantie vieren.


Scriptie als afronding studie aan de National University of Ireland in Cork.
Door A.E.M. (Nusi) Cornelissens, september 2020

Titel scriptie: Bringing Niertjes to the Netherlands. Dutch Community Holidays for the Northern Irish during the Troubles.

De scriptie is opgenomen in de bibliotheek van het Waterlands Archief (nog geen code)