Zoeken door alles

U kunt met ons chatten op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 12:30 uur.

Misschien wordt uw vraag ook beantwoord in onze Veel gestelde vragen

Zoeken door alles
Uw zoekacties: Notarissen standplaats Purmerend, 1842 - 1925
x0698 Notarissen standplaats Purmerend, 1842 - 1925
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0698 Notarissen standplaats Purmerend, 1842 - 1925
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Wettelijke regeling
2. Het notarieel protocol
3. Overbrenging notariële archieven
4. Verantwoording inventarisatie
0698 Notarissen standplaats Purmerend, 1842 - 1925
Inleiding
4.
Verantwoording inventarisatie
De inventaris omvat de archieven van notarissen van de arrondissementen Amsterdam en Haarlem. De archieven van in het arrondissement Alkmaar gevestigde notarissen berusten vanwege plaatsgebrek te Haarlem in het hulpdepot van de Rijksarchiefdienst te Schaarsbergen en zijn voorshands in een aparte voorlopige inventaris beschreven. (Zie nummer 23 van de reeds inventarissen). Hierin vindt men tevens de bescheiden beschreven van die plaatsen, aanvankelijk behorend tot het arrondissement Haarlem en derhalve in de voorliggende inventaris opgenomen, die zijn overgegaan naar het arrondissement Alkmaar. (Beemster na 1888, Oosthuizen na 1865).
Tijdens de inventarisatie werden van verscheidene notarissen akten aangetroffen uit de laatste maanden van 1842. Deze zijn steeds teruggebracht naar het archief daterend van vóór 1843 (zie de reeks "Inventarissen van Rijks-en andere archieven", deel III, 1930, blz. 619 e.v.). Op dezelfde inventaris is men aangewezen indien een notaris zijn repertorium reeds vóór 1843 begon.
Veranderde een notaris van standplaats dan ging hij meestal in hetzelfde repertorium verder, gesteld dat dit nog niet "vol" was. In zo'n geval is het, afhankelijk van het aantal daar doorgebrachte jaren, óf bij de eerste óf bij de tweede standplaats opgeborgen, wat uit verwijzingen blijkt. Slechts in enkele gevallen ontbreken de repertoria geheel:
Edam II, C.H. Zoutmaat Brugman, 1871
Ouder Amstel, H.J. van Mens, 1867 augustus-1876 mei
Zaandam III, W.J. Boele, 1875-1894
De archieven van de notarissen zijn in de eerste plaats per standplaats ingedeeld, waarbij de standplaatsen in alfabetische volgorde zijn gebracht. Resideerden er gelijktijdig in een plaats meerdere notarissen dan zijn "notariskantoren" gereconstrueerd, die d.m.v. een romeins cijfer aangeduid.
Binnen de plaats c.q. het notariskantoor zijn de bescheiden chronologisch gerangschikt. Hierbij is de volgorde per notaris steeds: a. repertoria, b. protestregisters, c. minuutakten. Deze opzet maakt het mogelijk toekomstige aanvullingen zonder wijziging in de nummering te kunnen verwerken. Uit praktische overwegingen werden tijdens de inventarisatie voor de repertoria resp. de protestregisters telkens twee nummers gereserveerd, omdat ze dikwijls uit de nog te bewerken series minuutakten moesten worden gelicht. Dit is de reden dat bij het ontbreken van deze stukken het betreffende inventarisnummer blanco is gebleven.
Voor de raadpleegbaarheid is de inventaris opgesplitst per standplaats van de Notaris. Hierdoor sluit de inventaris beter aan bij de zoekvraag en de plaatsing in het archievenoverzicht.
Inventaris
Kenmerken
Plaats:
Purmerend
Omvang:
21,25
Depot:
Depot 3e etage
Stelling:
4/9/7 - 5/2/3
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Waterlands Archief, Purmerend. Toegang 0698 Notarissen standplaats Purmerend, 1842 - 1925
VERKORT:
NL-PmWA 0698
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS