In de studiezaal van het Waterlands Archief kunt u archiefstukken inzien die (nog) niet via de website te bekijken zijn. U moet voor uw bezoek vooraf een afspraak maken, zodat er niet teveel mensen tegelijk in de studiezaal aanwezig zijn. 
Stuur hiervoor een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (klik hier voor meer informatie).

Stappenplan:

  1. Zoek op de website op welke archiefstukken u in wilt zien, noteer zo mogelijk archiefnummers en inventarisnummers.
  2. Stuur ons een e-mail om een aanspraak in de studiezaal aan te vragen, liefst twee dagen van tevoren. Vermeld in uw e-mail:
    - uw naam, adres en woonplaats, en eventueel uw bezoekersnummer;
    - wanneer u wilt komen (dinsdag, woensdag of donderdag tussen 9 en 16u; wij sluiten om 17u);
    - welke stukken u in wilt zien, of van welk adres u archiefstukken zoekt.
  3. Als u al eerder in de studiezaal bent geweest (en een bezoekersnummer heeft), kunt u ook de gewenste stukken alvast online aanvragen; dan liggen ze zo mogelijk klaar als u komt. Vul daarbij ook uw naam in en wanneer u bij ons langs wilt komen. Dit kan alléén als u eerst per e-mail een afspraak bij ons maakt!


In de studiezaal van het Waterlands Archief kunt u gratis onderzoek doen. Bijvoorbeeld onderzoek naar de geschiedenis van uw woonplaats of voorouders, of naar bouwdossiers van uw woning. Archiefstukken die (nog) niet zijn gedigitaliseerd kunt u hier uit depot aanvragen en inzien.

De eerste keer dat u zich aanmeldt bij de receptie, wordt u ingeschreven en krijgt u een bezoekersnummer dat u nodig heeft bij het aanvragen van archiefstukken. U gebruikt het bezoekersnummer ook weer als u zich bij een volgend bezoek aanmeldt.

Vooraf stukken opzoeken (en aanvragen)

U kunt op deze website thuis al opzoeken welke stukken u uit depot wilt aanvragen, door via de online zoekingangen (Collecties) te kijken wat er aanwezig is bij het Waterlands Archief. De medewerkers in de studiezaal kunnen u bij uw speurwerk verder op weg helpen. 

Als u al eerder in de studiezaal bent geweest en dus een bezoekersnummer heeft, kunt u dat gebruiken om al vooraf stukken aan te vragen, zodat de stukken klaarliggen als u de studiezaal bezoekt. U moet echter altijd eerst een afspraak maken door e-mailcontact met de studiezaal.

In de studiezaal en de aansluitende gangen op de benedenverdieping worden ook regelmatig presentaties getoond over de lokale en regionale geschiedenis.